360test.nl

- Uw test laten begeleiden?
- Een testcenter met uw eigen merk?

Mail: info@360test.nl
Tel: 053 888 1955

meredith r. belbin

Meridith R. Belbin

Meredith R. Belbin is de grondlegger van theorieën over teamrollen. Aanname was: Zet mensen met het hoogste IQ bij elkaar en je hebt het beste team; het functioneert effectief en efficiënt. 
Belbin, Teamrollen, Teamtest, 360 graden feedback, Plant, Zorgdrager, Vormer, Bestuursman
Echter: Iedereen die wel eens in een team gewerkt heeft (en dat doen we allemaal steeds vaker) weet dat dit niet helemaal opgaat. In de werkelijkheid blijkt dat een team met louter “knappe koppen” niet per definitie zal leiden tot de beste teamprestatie. Evenzo zal een team met alleen maar “creatieven” of echte “doeners” tot een suboptimaal resultaat leiden. Het is van belang om een bepaald evenwicht van verschillende rollen in een team te hebben om zo een optimale teamprestatie te realiseren. De vraag is natuurlijk wat een optimaal evenwicht is.


Meredith Belbin bewees dat de “knappe koppen-teams” helemaal niet beter presteren. Volgens Belbin presteert een team optimaal als er 8 verschillende rollen door het team worden vertegenwoordigd. Belbin kent hierin geen negatieve rollen; alle rollen zijn belangrijk voor een goed teamresultaat. 

Doorgaans heeft een teamlid twee of drie voorkeursrollen, rollen die hem of haar goed liggen en één of twee tegennatuurlijke rollen, rollen die ver afstaan van het natuurlijke gedrag.


Literatuur
Zijn belangrijkste werk zijn de boeken
- Managementteams
- Teamrollen op het werk

 

Wilt u de teamrollentest op basis van Belbin gratis uitvoeren? Klik dan op onze testpagina